Mattex FESPA Eurasia’da ilk kez Kornit Atlas ile sahne aldı | Mattex

Mattex FESPA Eurasia’da İlk Kez Kornit Atlas ile Sahne Aldı

Mattex FESPA Eurasia’da İlk Kez Kornit Atlas ile Sahne Aldı

Mattex FESPA Eurasia’da İlk Kez Kornit Atlas ile Sahne Aldı

Göz Alıcı Stantta Göz Alıcı Uygulamalar !

Fuarın en çok ilgi gören stantlarından biri olan Mattex standında ziyaretçiler Kornit Atlas’ta su tüketmeyen Kornit teknolojisiyle kendi tişörtlerini bastırdılar

Kornit’in Türkiye ve bazı çevre ülkelerde distribütörlüğünü üstlenen Mat Grup şirketlerinden Mattex, FESPA Eurasia 2021’in göz alıcı stantlarından birinde kurumsal şirketlerden ve sektörden ziyaretçileri ağırlardı. Ziyaretçiler stantta kurulu Kornit Atlas’ta tişört baskısı yaptırarak teknolojinin avantajlarını uygulamalı olarak görme fırsatına sahip oldular.

Mattex standında Yönetim Kurulu Üyesi Can Babataş ve Genel Müdür Doğu Pabuççuoğlu sorularımızı yanıtladı.

  • Kornit temsilciliğini aldıktan sonra ilk fuar katılımınız. Kornit temsilciliğinin alınması sürecini ve Mattex’in kuruluşunu, Mat Grup bünyesinde konumlandırılmasını biraz açıklar mısınız?

Doğu Pabuççuoğlu: Matset olarak dijital olan her yerde varız. Dijital olan her şey ilgimizi çekiyor. Kornit’in Genel Müdürü eski HP Indigo Avrupa Bölge Müdürü idi. Kornit’e geçtikten sonra bizim ilişkimiz sürdü. Geçen sene bize ulaştılar ve Türkiye’de distribütör değiştirmek istediklerini söylediler. Yönetimde görüştük ve ilgilendiğimizi söyledik. Süreç böyle başladı. Mevcut distribütör ile sözleşmenin süresi ve pandemi süreci araya girdi. Bu bizim de işimize geldi. Bir hazırlık sürecine ihtiyacımız vardı. Bu operasyonu yeni bir firma altında yapmaya karar verdik. Çünkü Matset ismiyle tekstil sektörüne gittiğimizde onlara kendimizi tanıtmanın, onlara kendimizi kabul ettirmenin biraz zor olacağını düşünerek tekstil ile ilgili bir isimle sektöre girmek istedik. Ama Matset’in de altında olsun istedik ve Mattex ismini koyduk. Ona göre kaydını yaptık. İlk defa bu isimle bir fuara katılıyoruz. Ama bir yıldır sosyal medyada da bu ismi tanıttık.

Can Babataş: Sosyal medyada ve İstanbul Moda Haftası’nda tanıttık. İstanbul Moda Haftası’nın sponsoru olduk.

  • Ama iyi bir marka ve makine ile fuara katıldınız…

D. Pabuççuoğlu: Evet; Kornit’in yeri dijital tekstil baskısında bir numara. Kornit’in Türkiye pazarından beklentisi çok büyük. Bizim de bu makineden beklentimiz çok büyük. Biz her zaman iş yapmaya aç bir firmayız. Kornit de iş yapmaya aç bir firma. İki aç firma ciddi anlamda yatırım yapıyor. Kornit yılbaşından sonra Türkiye’ye iki kişi atayacak. Türkiye ve yakın çevresini (Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan dahil) bizim yönetmemizi sağlayacak. Dolayısıyla hak ettiği şekilde çalışacağız. Dün bu bölgelerden çok sayıda ziyaretçi geldi.

C. Babataş: Avrupa’da ve Amerika’da Çin’den alım düştüğü için şu anda ihracat arttı. Kornit’in en büyük avantajlarından biri çevreye duyarlı olması ve neredeyse sıfıra yakın su tüketmesi. Bir tişört üretiminde 80 litre su tüketilirken, Kornit’te sadece mürekkep kullanılıyor. Başka su tüketilmiyor. Markalar bu konularda çok hassas. Markalar çevreye daha duyarlı olmak ve marka imajı için sektörü bu teknolojiye yönlendiriyor. Türkiye’de tekstil sektörü çok gelişmiş ve hâlâ gelişiyor. Biz de bu teknolojiye ve sektöre çok inandık. Zaten Kornit’in distribütörlük anlaşmasını yaptıktan sonra teknik ekibe hemen iki kişiyi dahil ettik. Satışa bir kişiyi dahil ettik, bir kişi daha dahil edeceğiz. Daha makine satmadan dört kişiyi istihdam ediyoruz, ikisi teknik servis personeli. Showroom’u yeniden düzenliyoruz. Orada bir Kornit Atlas ve bir bobinden bobine kumaş baskı makinesi olacak ve Indigo makineler olacak. Kornit bize güveniyor, biz de Kornit’e güveniyoruz. Umarım başarılı bir şekilde devam edeceğiz.

  • Makineler showroom’da ne zaman faal olacak?

C. Babataş: Biri fuarda sergilenen makine, fuardan sonra demo merkezine kurulacak. Diğeri Ocak ayında gelecek.

D. Pabuççuoğlu: Diğer makine Presto S’yi fuara getirmeyi çok istedik ama Kornit’in makine satışları o kadar fazla ki yetiştiremediler. Kornit Amazon’un en büyük iş ortaklarından biri. Amazon Avrupa ve Amerika’da baskılı tişört ve kumaş da satıyor. Onların hepsini sağlayan Kornit. Orada çok büyük bir yapıya sahip. Geçen sene çok ciddi siparişler aldılar. Bir ay önce İspanya’ya 8-9 makine sattılar. Dolayısıyla makine yetiştiremiyorlar. Özellikle Presto’ya yoğun talep var. Yetiştirebilselerdi standımızda yeni seri bir Presto S de olacaktı.

Aslında bu fuar bizim asıl fuarımız değil. Üç aydır bu fuara müşteri getirebilmek için uğraşıyoruz. Dün buraya FESPA Başkanı geldi, “Fuara bir hava getirdiniz” diye teşekkür ediyor. Kapıdan girişte konumlandık; geçmiş stantlarımızdan farklı bir stant yaptık. Biz de kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Giyim Sanayicileri Derneği’ne üye olduk; webinar ve konuşmalara katıldık, anlattık, anlattık, anlattık; öğleden sonra fuara gelecekler. Öğrencileri getiriyoruz. Bizim asıl fuarımız Tekstil Fuarı. O fuar yapılamadığı için buraya geldik.

Kornit 24 saat baskı yapabilecek, endüstriyel çalışan bir makine

FESPA’da da tekstilin önemli bir yeri var…

C. Babataş: Bizim hedefimiz o değil. Kornit ufak copy center tarzı yerlerde tişört basanlara hitap eden bir makine değil. HP Indigo gibi 24 saat baskı yapabilecek, endüstriyel çalışan bir makine. O yüzden esasında daha çok fabrikalara, büyük hacimli üretim yapan yerlere hitap ediyor.

D. Pabuççuoğlu: Biraz önce Nike üretimini yaptırdığı firmanın yetkilileriyle geldi. Tedarikçisi dün de buradaydı, bugün Nike ile birlikte geldi.

C. Babataş: Markaların dijital baskı için çok büyük bir talebi var. Stok herkesin büyük bir derdi, stok yapılmak istenmiyor. Hacimli üretim yapıldığında sene sonunda o ürünler çöpe gidiyor çünkü tasarımlar değişiyor, moda değişiyor. Dolayısıyla markalar dijitale geçmek istiyorlar. En büyük nedenlerden biri de çevre duyarlılığı.

D. Pabuççuoğlu: Aslında geç bile kalındı. İngiltere’de kumaş satan büyük mağazalarda sadece örnekler var. Hiç kumaş yok. Müşteri sipariş veriyor, ertesi gün kumaş evine gidiyor. Veya Nike özel ürünlerde her bedenden bir adet üretiyor ve rafa onu koyuyor; siz deniyorsunuz onu, bedeninize göre sipariş veriyorsunuz, ertesi gün evinize geliyor. Kaç adet üretip stokta tutacaksınız? Pandemide Çin pazarı da kapandı. Konteyner fiyatları beşe katlandı. Her getirdiğiniz ürün pahalıya mal oluyor. Dolayısıyla Türkiye kaliteli üründe bir merkez oldu.

Bir tişörtün baskı maliyeti sadece 60 kuruş

  • Sergilenen Kornit Atlas’ın ebat ve hızı nedir?

C. Babataş: Bu makinede kot, kot ceket, alışveriş çantası, elbise, tişört, kazak, gömlek, yastık kılıfı, bebek kıyafetleri vb. aklınıza gelebilecek pek çok ürüne baskı yapılabilir. Bebek kıyafetlerine baskı çok büyük avantaj çünkü bu konuda bebek sağlığı için farklı parametreler devreye giriyor.

Makinede iki tepsi ve iki kafa var. Aynı anda iki tişörte baskı yapabiliyor. Bu hem makinenin hızını artırıyor hem de farklı bedenlere veya çeşitlere baskı yapabilmenizi sağlıyor.

  • Maliyet avantajı var mı?

C. Babataş: Bir, beş, on veya 50 tişört bastıracaksanız, 1000 adede kadar bu makinenin büyük avantajları var ama 500 bin tişört bastıracaksanız bu makine uygun değil. Diğer makinelerde 1000 adet bir saatte basılabilir ama onun baskıya hazırlanması, baskıdan önce yıkanması belki 5 saati buluyor. Baskıdan sonra da bir o kadar kuruma süresi gerekiyor. Bir tişörtün fabrikaya girip baskılı halde çıkmasında yaklaşık 6-7 prosedür var. Kornit’de bunlar yok. Sadece basılıyor, kurutucuya giriyor ve çıkıyor. Sadece iki işlem var. Ebat basılacak ürüne göre değişiyor. Sadece bebek ürünlerinde tablası değişiyor. Onun da değişimi çok kolay.

D. Pabuççuoğlu: Bir tişörtün baskı maliyeti sadece 60 kuruş.

Kornit Presto ve Presto S modellerinde rulodan ruloya beyaz dahil 7 renk kumaş basılıyor

  •  Diğer makine neler basıyor?

C. Babataş: Kornit Presto ve Presto S olarak iki modeli var. Rulodan ruloya kumaş baskısında kullanılıyor. Hızdan dolayı iki farklı seçeneği var. Gömlek veya yastık kılıfı üretenler, kaç adet üretecekse o uzunlukta rulodan ruloya baskıyı tercih ediyorlar.

D. Pabuççuoğlu: Şu anda Hugo Boss gibi büyük markalar Avrupa’da onu tercih ediyorlar. Çünkü belirli bir tasarımdan az sayıda ürettirmek isteniyor; herkesin sırtında aynı giysi görünmesin istiyorlar. Bunu konvansiyonel sistemde yapsanız çok pahalıya mal olur. Kornit’te herhangi bir fabrikada üretilmiş kumaşı alıyorsunuz ve basıyorsunuz. Baskı öncesinde yıkamak gerekmiyor. Sıfır su kullanıyorsunuz.

  • Kaç renk baskı yapıyor?

C. Babataş: Beyaz dahil yedi renk baskı yapıyor. En önemlisi baskının dayanıklılığı. Birçok marka dayanıklılık testleri yaptılar ve Kornit hepsinden geçti.

Mattex FESPA Eurasia’da İlk Kez Kornit Atlas ile Sahne Aldı